De yucca

Kamerplanten zijn weer in alle huiskamers te vinden. De laatste keer dat ik een plant in mijn huiskamer had staan zal vijftien jaar geleden zijn geweest. Ik had een yucca. De verkoper van het tuincentrum verzekerde mij dat yucca’s weinig verzorging nodig hebben. Zelfs met deze makkelijke kamerplant liep het niet goed af. De plant stond er al gauw slapjes bij en stierf aan een langzame dood. Ik was opgelucht dat de kamerplant trend weer verdween.

 

Jungle huiskamers

Nu moet ik er weer aan geloven. Een paar weken geleden stond er een vriendin gewapend met twee cactussen op de stoep. Ik vroeg me af wat ik haar had misdaan. Cactussen hebben verraderlijke stekels die langdurig pijn kunnen doen. Angstig nam ik de plantjes in ontvangst en zette het spul snel weg in de vensterbank. Glimlachend merkte ze op dat mijn huiskamer wel wat levendigheid kon gebruiken. De vriendin heeft de gave om nieuwste trends haarfijn aan te voelen. Sinds een jaar staat haar huis vol met plantensoorten als hertshoorn, kamerlinde, varens en allerlei hangplanten in gekleurde, met de hand gehaakte macramé-hangers. Inmiddels heb ik mij gehecht aan de twee stekelige huisgenoten. Een jungle als huiskamer is hip.

Emma Marris

De Amerikaanse publicist Emma Marris schreef in 2011 het boek ‘Rambunctions Garden’, (tuin vol leven) waarin ze voor een nieuwe aanpak in natuurbeleid pleit. Veel natuurorganisaties verlangen naar vroeger en streven naar ecosystemen die niet zijn aangetast door menselijk handelen. Volgens Marris worden mensen misleid door natuurfilms die ons ongerepte, wilde natuur voorspiegelen. De werkelijkheid is anders. Veel natuur is aangetast door menselijk ingrijpen. Het is zelfs de vraag of wilde natuur nog wel bestaat. Natuur is constant in beweging.

 

‘Natuur is overal, maar we moeten leren hier oog voor te krijgen’

 

Marris is positief over de toekomst en pleit voor een ruimer begrip van natuur. Natuur is overal, maar we moeten leren om hier aandacht aan te besteden. In steden met veel hoogbouw en ruimtegebrek worden mensen creatief en gaan inwoners bijvoorbeeld over tot verticaal tuinieren. Schuttingen en muren van balkons worden behangen met planten en bloemen. De visie van Emma Marris sluit ook aan bij de huidige kamerplant en moestuin rage. Kinderen kunnen heel goed  beginnen met het verzorgen van plantjes in en om het huis. Zo komen ze al op jonge leeftijd in aanraking met de kleine natuur. Dat vergroot hun betrokkenheid en prikkelt de zintuigen. Op deze manier is de kans het grootst dat ze op latere leeftijd meer respect en waardering voor de natuur zullen opbrengen.

 

Groentrend

De jaarlijkse moestuintjes actie van Albert Heijn leert kinderen alles over zaaien, verzorgen, verpotten, opkweken en oogsten. Het ziet er naar uit dat mijn oudste dochter en jongste zoon de groenste vingers van ons gezin hebben. Iedere dag verzorgen ze trouw hun moestuintjes met een flinke dosis aandacht en liefde. Het heeft geholpen, want tot hun grote vreugde is alles inmiddels uitgekomen. Het motiveert en vergroot hun verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Grinnikende pubers

Daarentegen heeft mijn puberzoon niks met planten. Toen hij nog in de onderbouw van de basisschool zat, presteerde hij het zelfs om zijn vetplant te laten verpieteren, terwijl de gieter standaard op zijn tafel stond. Tot mijn grote verbazing wilde hij onlangs wel planten aanschaffen. ‘Maar jij wilde toch geen planten?’, vroeg ik verbaasd. ‘Klopt, maar deze vind ik cool. ’, grinnikte hij. Er ging meteen een belletje bij mij rinkelen. Als pubers grinniken ruik ik onraad. De plantjes waar hij het over had leken verdacht veel op cannabis.

 

Auteur Marre Taal, fotografie Jeff Sheldon